Ruke mijem, brašno sijem, kapica na glavi...
mijesim tijesto tako vješto, ja sam pekar pravi!
Peć se žari, u nju stavim kruščiće po redu...
kora glatka bit će slatka kad je djeca jedu!

subota, 14. srpnja 2012.

Torta morska sirenatorta uoči vjenčanja, povodom proslave djevojačke večeri za jednu buduću mladenku Irenu:Torta morska sirena / mermaid cakepogled otraga / rear view


Mit o tamnokosoj zavodnici morskih dubina koja u svojoj ruci krije pravi biser, namjenjen samo za svoga odabranika, ovdje dobiva pravo značenje, zar ne? Dakle, simbolika predanosti i obećanja bezuvjetne ljubavi prilikom stupanja u budući brak za ovu mladu damu je pogođena, ostalo je sve na njoj i njenom dragom :)


Irena sirena, sretno ti bilo u budućem bračnom životu!I neka uvijek bude svjestan kakav biser je dobio na čuvanje kad je tebe odabrao ;)detalj torte / mermaid figurine


bočni prikaz / side view


U ranoj grčkoj umjetnosti Sirene su prikazivane kao ptice s velikim glavama i nogama, a katkad i s lavljom grivom. Poslije su prikazivane kao žene s ptičjim nogama te s krilima ili bez njih. Također su i prikazivane kako sviraju neko glazbalo, posebice harfu. Poznate su po neodoljivoj pjesmi zbog koje je i Odisej imao teškoća.
Poslije su Sirene počele biti prikazivane kao prekrasne žene čija su i tijela i glas bili zavodljivi ili kao polužene i poluribe, što je današnje značenje Sirena, često prikazivano u popularnoj kulturi. U mnogo je jezika riječ za Sirenu (sam hrvatski, a i španjolski, francuski, talijanski, poljski, portugalski itd.) jednaka riječi za poluženu i poluribu (eng. mermaid) što pridonosi pomutnji.
Sirene su živjele na otoku zvanom Sirenum scopuli ili na drugim otocima, ovisno o inačicama mita, a otoci su bili okruženi kamenjem i stijenama. Sirene su pjevale svoju neodoljivu i očaravajuću pjesmu što je uzrokovalo pomorce da plove prema liticama i dožive brodolom.
Sirene su bile Ahelojeve kćeri s Terpsihorom/Melpomenom/Steropom ili pak Forkisove, prema Vergiliju i Ovidiju. Homer ne govori ništa o njihovu broju, ali kasniji su pisci spominjali od dvije do pet Sirena.
Prema nekim inačicama mita, a također i u Ovidijevim Metamorfozama bile su Perzefonine družice koje je Demetra pretvorila u čudovišna stvorenja nakon što nisu reagirale kad je Had oteo njezinu kćer Perzefonu.
Jedna inačica mita donosi da je Hera nagovorila Sirene da se natječu u pjevanju s Muzama. Muze su pobijedile, a potom su očerupale perje Sirena i od njega napravile krune.

                                                                                                                  Wikipedija

Broj komentara: 12:

 1. Opet si me uspjela oduševiti, svaka čast, torta je prekrasna

  OdgovoriIzbriši
 2. ma daaaajjjjjjj!!! koje divne boje i profinjeni detalji!!! wow! blago ireni!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hvala, Sani! nadam se da je Irena bila zadovoljna.

   Izbriši
 3. evo ja javljam iz prve ruke da je torta bila fina koliko i lijepa a mladenka oduševljena :-) Hvala, Hana :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. draga Hana, tebi najljepša hvala što si me se sjetila i izabrala upravo mene da vam na ovaj način zasladim vašu djevojačku!

   jako mi je drago da se vašoj mladenki svidjela torta te da smo pogodile bit, a njoj prenesi puno pozdrava i lijepih želja uoći vjenčanja, da joj svaki dan bude u braku bude radostan... dobro, možda ne baš svaki :) budimo realne... nego da provede lijep život sa svojim dragim!

   hvala ti i što si se i ovdje javila <3

   Izbriši
 4. Evo javlja se i mladenka ;)
  Bolju i ljepšu tortu nikada u životu nisam probala! Mladoženja je dobio ono sitno što je ostalo od torte i također je oduševljen :)
  Zaista hvala na prekrasnoj torti i uloženom trudu..
  Irena

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Irena <3

   hvala na najljepšim komentarima! precious moments je i mojima doma najdraža torta ;)

   a vama dvoma sva sreća svijeta u budućem braku! volite se!

   Izbriši
 5. Predivna torta ! Baš si je majstorski napravila , a sirena se divno smjestila na nju i sve si odlično posložila do najmanjeg detalja. Ireni čestitke za vjenčanje i sigurno da ljepšu tortu nije mogla poželjeti. Bravo !

  OdgovoriIzbriši
 6. super torta, i ja sam počela raditi s fondantom, jednom ću staviti svoje torte ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Jackie, hvala! ajde objavi svoje uratke da te pratim... i jedna torta je dosta za početak blogerskog druženja ;)

   Izbriši

dragi čitatelji, ovdje možete komentirati moje uratke i podijeliti sa mnom vaša mišljenja, prijedloge i kritike...